Izjava o dostopnosti

Dostopnost spletne strani

Pokrajinski arhiv Koper se zavezuje omogočati dostopnost za spletno stran: www.arhiv-koper.si v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij in Direktivo EU 2016/2102 Evropskega parlamenta in Sveta.
Ta izjava o dostopnosti se nanaša na celotno spletno stran.

Stopnja skladnosti

Spletno mesto www.arhiv-koper.si je delno skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zaradi spodaj navedenih izjem. Spletna stran je v celoti skladna s priporočili WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) 2.1 nivo AA.

Opis dostopnih vsebin

 • Spletna stran ima razumljivo strukturo in navigacijo in ustreza zahtevam različnih naprav brez izgube vsebine (odzivno oblikovanje).
 • Spletna stran omogoča izbiro velikosti vseh pisav s pomočjo ustreznega ukaza na spletni strani, ali z uporabo tipke Ctrl in znaka plus (+), ali minus (-).
 • Spletna stran omogoča izbiro enega med štirimi barvnimi kontrasti med besedilom in ozadjem.
 • Slike v galeriji imajo ustrezno nadomestno besedilo.
 • Obrazci so narejeni v formatu .docx za izpolnjevanje v aplikaciji za urejanje besedila (npr. Microsoft Word)
 • Predvidljivo delovanje spletnega mesta.
 • Spletna stran je optimizirana za vse brskalnike.
 • Spletna stran ima iskalnik.

Nedostopna vsebina

Dostopnost spletišča nenehno spremljamo in izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. Kljub temu nekatere vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa ZDSMA. Razlog nedostopnosti je ocenjeno nesorazmerno breme:

 • Dekorativne fotografije na spletnem mestu, ki vizualno dopolnjujejo tekstualne vsebine, nimajo alternativnih besedil.
 • Nekateri dokumenti niso optimalno skenirani v PDF obliki zapisa.
 • Nekateri dokumenti in kompleksne preglednice v .doc, .docx, .pdf obliki še niso prilagojeni in so dostopni le delno.
 • Spletna aplikacija ARIS in arhivsko spletišče Pokrajinskega arhiva Koper nista prilagojena za ranljive skupine. Razlog je zastarela tehnologija in posledično nesorazmerno breme. Pokrajinski arhiv Koper ocenjuje prilagoditev s kadrovskim in finančnim bremenom.
 • Prilagajanje vsebin v znakovnem jeziku je ocenjeno kot nesorazmerno breme.

Priprava izjave o dostopnosti

Ta izjava o dostopnosti je bila pripravljena 18. 2.2021. Metoda, ki smo jo pri oblikovanju te izjave uporabili je samoocena.
Izjava je bila nazadnje pregledana 17. 4. 2023.
Spletišče je bilo objavljeno 17. 2. 2021

Povratne in kontaktne informacije

Obvestilo o domnevno nedostopnih vsebinah in/ali zaprosilo za informacije o nedostopnih vsebinah nam lahko pošljete po navadni ali elektronski pošti na naslov:
Pokrajinski arhiv Koper
Kapodistriasov trg 1
6000 Koper
tajnistvo@arhiv-koper.si
Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Izvršilni postopek

V primeru nezadovoljivih odgovorov na katero koli obvestilo ali zahtevo, poslano v skladu z 8. členom Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko oddate opis in povezavo na nedostopno vsebino spletišča inšpektorju na Upravi RS za informacijsko varnost.
Izvršilni organ za morebitne postopke je:
Inšpektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo
MINISTRSTVO ZA DIGITALNO PREOBRAZBO
Davčna ulica 1
1000 Ljubljana
01 555 58 48
gp.irsid@gov.si

 


Fizična in komunikacijska dostopnost

DOSTOP Z JAVNIM PREVOZOM:

Pokrajinski arhiv Koper se nahaja na naslovu Kapodistriasov trg 1, Koper. Najbližje postajališče mestnega avtobusa je v neposredni bližini stavbe arhiva, na Cankarjevi ulici in trgu Brolo. Glavna avtobusna postaja Koper in železniška postaja Koper sta od arhiva oddaljeni približno 2 km.

Enota Piran se nahaja v starem mestnem jedru Pirana, na naslovu Savudrijska 5. Najbližje postajališče mestnega avtobusa je v neposredni bližini arhiva na Tartinijevem trgu. Glavna avtobusna postaja Piran je od arhiva oddaljena približno 1 km.

DOSTOP Z OSEBNIM AVTOMOBILOM:

Dostop z osebnim avtomobilom je mogoč neposredno do stavbe, arhiv ima lastno parkirišče, ki je rezervirano za zaposlene in za obiskovalce čitalnice arhiva. Parkirno mesto rezervirano za invalide ni posebej označeno.

Dostop z osebnim avtomobilom do enote arhiva v Piranu ni mogoč. Urejeno parkiranje je v garažni hiši na Fornačah in zagotovljen je brezplačni javni prevoz.

VSTOP V ZGRADBO:

Uporabnikom je omogočen samostojen vstop. Vhod za invalide je omogočen s klančino pri glavnem vhodu. Dostop do čitalnice arhiva je mogoč z dvigalom neposredno v čitalnico. Za pomoč pokličite na telefonsko številko +386 (0)5 627 18 24 ali +386 (0)5 630 07 55.

Za vstop v enoto Piran je potrebna pomoč, dostop do gradiva je omogočen v avli enote. Za pomoč pokličite na telefonsko številko +386 (0)5 673 47 71.

TEHNIČNI PRIPOMOČKI ZA RANLJIVE SKUPINE:

V arhivski čitalnici v Kopru imajo osebe s težavami na področju vida na razpolago računalnik z zaslonom, ki ima možnost povečave slike. V čitalnici so na razpolago bralnik in povečevalnik zaslonske slike (e-Bralec, SuperNova), komplet šestih ročnih lup z različno povečavo in osvetlitvijo, OCR-program za prepoznavanje besedila (Abby FineReader), namizna svetilka z osvetlitvijo LED za slabovidne in namizna svetilka z osvetlitvijo LED in vgrajenim povečevalnim steklom. V primeru dostopanja v prostore s psom vodičem se je priporočljivo pred prihodom najaviti. Na razpolago je tudi FM-sistem z mobilno indukcijsko zanko in slušalke.

V čitalnici v Piranu je na voljo namizna svetilka z osvetlitvijo LED in vgrajenim povečevalnim steklom.

DOSTOPNOST ARHIVSKIH GRADIV:

Uporabnikom so v čitalnici na voljo vsi pripomočki za iskanje po arhivskem gradivu preko dveh računalniških enot, pripomočkov v knjižnih oblikah, nudimo pa tudi svetovanje uporabnikom. Osnovne in začetne informacije o arhivskem gradivu so uporabnikom dostopne tudi preko spleta z dvema osnovnima pripomočkoma, ki vsebujeta osnovne podatke o gradivu, ki ga hranimo. Vodnik po fondih in zbirkah Pokrajinskega arhiva Koper in Vzajemni vodnik po bazi slovenskih regionalnih arhivov SIRAnet ponujata vpogled in omogočata usmeritev v naročilo arhivskega gradiva. Slednje je uporabnikom na voljo le v čitalnici. V nadaljevanju izvajanja Strategije razvoja slovenskega elektronskega arhiva se bomo trudili, da bodo arhivska gradiva preko virtualne arhivske čitalnice dostopna tudi več skupinam uporabnikov. Zvočni opis (avdiodeskripcija) fotografij, tolmačenje v znakovni jezik, pretvorba v braillovo pisavo, povečave tiska, zapis zvočnih posnetkov, digitalizacija, OCR in transkripcija, to je le nekaj metod, s katerimi nameravamo v prihodnosti arhivsko gradivo prilagoditi za uporabo ranljivim skupinam.