Izjava o dostopnosti

Dostopnost spletne strani

Pokrajinski arhiv Koper se zavezuje omogočati dostopnost za spletno stran: www.arhiv-koper.si

v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij in Direktivo EU 2016/2102 Evropskega parlamenta in Sveta.

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na celotno spletno stran.

Spletna stran je v celoti skladna s priporočili WCAG 2.1 nivo AA.

Ta izjava o dostopnosti je bila pripravljena 18.02.2021.

Metoda, ki smo jo pri oblikovanju te izjave uporabili je samoocena.

Izjava je bila nazadnje pregledana 18.02.2021.

Vsa vprašanja ali komentarje povezane s spletno dostopnostjo nam pošljite na e-pošto:

tajnistvo@arhiv-koper.si

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Spletišče je bilo objavljeno 17.02.2021

V primeru nezadovoljivih odgovorov na katero koli obvestilo ali zahtevo, poslano v skladu z 8. členom Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko oddate opis in povezavo na nedostopno vsebino spletišča inšpektorju na Upravi RS za informacijsko varnost.

 

Izvršilni organ za morebitne postopke je:

Ministrstvo Republike Slovenije za javno upravo

Direktorat za informacijsko družbo in informatiko

Uprava za informacijsko varnost

Tržaška cesta 21

1000 Ljubljana

gp.mju@gov.si

 

 

Fizična in komunikacijska dostopnost

DOSTOP Z JAVNIM PREVOZOM:

Pokrajinski arhiv Koper se nahaja na naslovu Kapodistriasov trg 1, Koper. Najbližje postajališče mestnega avtobusa je v neposredni bližini stavbe arhiva, na Cankarjevi ulici in trgu Brolo. Glavna avtobusna postaja Koper in železniška postaja Koper sta od arhiva oddaljeni približno 2 km.

Enota Piran se nahaja v starem mestnem jedru Pirana, na naslovu Savudrijska 5. Najbližje postajališče mestnega avtobusa je v neposredni bližini arhiva na Tartinijevem trgu. Glavna avtobusna postaja Piran je od arhiva oddaljena približno 1 km.

 

 

DOSTOP Z OSEBNIM AVTOMOBILOM:

Dostop z osebnim avtomobilom je mogoč neposredno do stavbe, arhiv ima lastno parkirišče, ki je rezervirano za zaposlene in za obiskovalce čitalnice arhiva. Parkirno mesto rezervirano za invalide ni posebej označeno.

Dostop z osebnim avtomobilom do enote arhiva v Piranu ni mogoč. Urejeno parkiranje je v garažni hiši na Fornačah in zagotovljen je brezplačni javni prevoz.

 

VSTOP V ZGRADBO:

Uporabnikom je omogočen samostojen vstop. Vhod za invalide je omogočen s klančino pri glavnem vhodu. Dostop do čitalnice arhiva je mogoč z dvigalom neposredno v čitalnico. Za pomoč pokličite na telefonsko številko +386 (0)5 627 18 24 ali +386 (0)5 630 07 55.

Za vstop v enoto Piran je potrebna pomoč, dostop do gradiva je omogočen v avli enote. Za pomoč pokličite na telefonsko številko +386 (0)5 673 47 71.

 

TEHNIČNI PRIPOMOČKI ZA RANLJIVE SKUPINE:

V arhivski čitalnici v Kopru imajo osebe s težavami na področju vida na razpolago računalnik z zaslonom, ki ima možnost povečave slike. V čitalnici so na razpolago bralnik in povečevalnik zaslonske slike (e-Bralec, SuperNova), komplet šestih ročnih lup z različno povečavo in osvetlitvijo, OCR-program za prepoznavanje besedila (Abby FineReader), namizna svetilka z osvetlitvijo LED za slabovidne in namizna svetilka z osvetlitvijo LED in vgrajenim povečevalnim steklom. V primeru dostopanja v prostore s psom vodičem se je priporočljivo pred prihodom najaviti. Na razpolago je tudi FM-sistem z mobilno indukcijsko zanko in slušalke.

V čitalnici v Piranu je na voljo namizna svetilka z osvetlitvijo LED in vgrajenim povečevalnim steklom.

 

DOSTOPNOST ARHIVSKIH GRADIV:

Uporabnikom so v čitalnici na voljo vsi pripomočki za iskanje po arhivskem gradivu preko dveh računalniških enot, pripomočkov v knjižnih oblikah, nudimo pa tudi svetovanje uporabnikom. Osnovne in začetne informacije o arhivskem gradivu so uporabnikom dostopne tudi preko spleta z dvema osnovnima pripomočkoma, ki vsebujeta osnovne podatke o gradivu, ki ga hranimo. Vodnik po fondih in zbirkah Pokrajinskega arhiva Koper in Vzajemni vodnik po bazi slovenskih regionalnih arhivov SIRAnet ponujata vpogled in omogočata usmeritev v naročilo arhivskega gradiva. Slednje je uporabnikom na voljo le v čitalnici. V nadaljevanju izvajanja Strategije razvoja slovenskega elektronskega arhiva se bomo trudili, da bodo arhivska gradiva preko virtualne arhivske čitalnice dostopna tudi več skupinam uporabnikov. Zvočni opis (avdiodeskripcija) fotografij, tolmačenje v znakovni jezik, pretvorba v braillovo pisavo, povečave tiska, zapis zvočnih posnetkov, digitalizacija, OCR in transkripcija, to je le nekaj metod, s katerimi nameravamo v prihodnosti arhivsko gradivo prilagoditi za uporabo ranljivim skupinam.