Razstava “Evropa in Evropejci 1950 – 2020” – 70 let Schumannove deklaracije

Razstavo si lahko ogledate od 23.11. do 13.12.2021 v avli Pokrajinskega Arhiva Koper na Kapodistriasovem trgu 1 v Kopru.

Razstavo z naslovom “Evropa in Evropejci 1950–2020” je pripravil Zgodovinski arhiv Evropske Unije v Firencah, ki deluje v sklopu tamkajšnjega Inštituta Evropske univerze (European University Institute). Razstava je bila prevedena v več jezikov, med drugim tudi v slovenskega.

Razstava dokumentov, fotografij in zapisov je namenjena ozaveščanju o pomembnosti Schumanove deklaracije v zgodovini evropskega povezovanja in spodbujanju k razmišljanju o njenem pomenu v današnji Evropi in njeni prihodnosti. Prvi del je razdeljen na pet tematskih sklopov, katerih vodilo so ključna gesla Schumanove deklaracije – mir, solidarnost, združevanje, odprtost in sodelovanje. Drugi del omogoča stik s posamezniki, ki so bili vključeni v proces evropskega povezovanja ali so kako drugače povezani z njim. Predstavlja njihov vpogled na to, kaj pomeni biti Evropejec danes in kaj je to pomenilo v preteklosti.

Razstava je bila prvič odprta v Državnem zboru, v povezavi z obeležitvijo Dneva Evrope 9. maja 2021, ob sodelovanju Arhiva Republike Slovenije.

Razstavo v spletni obliki si lahko ogledate na:

Galerija